C-vitamin-hazugság: A hús evők miért nem halnak skorbutban? – A válasz, amitől kiakad az internet!

Miért retteg mindenki a C-vitamin-hiánytól?

A C-vitamin köré az elmúlt évtizedekben már-már vallási szintű mítosz épült.


Ha nem eszel gyümölcsöt? Meghalsz skorbutban.
Ha nem viszel be nagy dózisú C-vitamint? Összeomlik a tested.

A probléma csak az, hogy a valóság ezt nem igazolja!

Ismerek olyan embereket, akik több mint 10 éve carnivore étrenden élnek.
Nem esznek növényeket.
Nem szednek vitaminokat.
És?

Sem skorbut, sem C-vitamin-hiány, sem bármilyen más vitaminhiány NEM jelent meg náluk.

Ez már önmagában felrobbantja a hivatalos narratívát.
De itt még nincs vége.

A húsban tényleg van C-vitamin? Igen. Csak a címke hazudik.

A legtöbb címke 0 mg C-vitamint ír a vörös húsnál.


De ez nem azt jelenti, hogy nincs benne.

A valóság:

  • a hús tartalmaz C-vitamint

  • a mennyisége a „kimutatási határ” alatt van

  • ezért írhatják rá: 0 mg

A különbség óriási:

„0” ≠ „nincs benne” és ha nem eszel glükózt, pontosan ennyi kell?

Na ez a kérdés amit sose tettek fel neked és sose gondolkodtál el rajta, csak mondod amit mindenki mond.

Engem már ismersz én sose azt mondom mint mindenki más, így tartva magam a jó szokásomhoz most se fogok bólógatni hanem kimondom, leírom:

Mennyi is 1 kg alma, vagy citrom c-vitamin tartalma?

A glükóz blokkolja a C-vitamint (GLUT4): a felismerés, amitől minden változik

A vitamin és a cukor ugyanazon az ajtón próbál bejutni.

A sejtekbe a C-vitamin GLUT4 transzporterrel jut be.
Pontosan ugyanazzal, mint a glükóz.

Ha naponta többször teleöntöd magad szénhidráttal, akkor:

  • a GLUT4 glükózzal van elfoglalva

  • a C-vitamin nem jut be a sejtekbe

  • kialakulhat skorbut

  • még akkor is, ha beviszel C-vitamint

Ezért fordulhat elő:

Hús + kenyér = skorbut
Hús egyedül = nincs skorbut

A magyarázat egyszerű:

Ha nincs glükóz, a kevés C-vitamin is tökéletesen működik.

Erről irtam részletesebben a vegetáriánus cikkemben, itt éred el:)

A húsban lévő aminosavak miatt egyszerűen nem kell annyi C-vitamin

A C-vitamin fő feladata a skorbut megelőzésében az, hogy:

  • segíti a prolin és lizin hidroxilációját

  • ezáltal stabil kollagént épít

De húsevő étrenden:

  • a hús maga is tartalmaz hidroxilált prolint és lizint

  • vagyis a test egy lépéssel előrébb tart

  • így a C-vitamin szükséglet drasztikusan csökken

Ez az a pont, amelyet a hivatalos táplálkozástudomány egyszerűen figyelmen kívül hagy.

Magyarázat neked a folyamatra:

"De ha eleget eszel húsból, a hús már eleve tartalmaz hidroxilált prolint és lizint. Tehát már kész formában megkapod azt, amihez a C-vitamin kellene. Ezt a lépést kihagyod. Így a tested C-vitamin igénye a kollagénképzéshez és a skorbut elkerüléséhez gyakorlatilag nulla.

Nem arról van szó, hogy „kevesebb” kell belőle – hanem egyáltalán nem.

A maszájok például húsevők, de tejet is isznak – a tejben van szénhidrát, ami blokkolja a kevés C-vitamint, ami a húsból jön. Még sincs skorbutjuk. Én csináltam egy kísérletet: három napig egy gallon nyers tejet ittam naponta, és megmértem a C-vitamin szintemet. Alig volt kimutatható. Ez van. Azt feltételezem, hogy a maszájok C-vitamin-szintje hosszú távon is nagyon alacsony, mégsem okoz problémát."

Dr. Antony Chaffee

Több évtizedes húsevők bizonyítják: a skorbut-mítosz nem állja meg a helyét

40 év carnivore: Rick Rodgregorz

Rick 40+ éve húsevő.
Nem eszik növényt.
Nem szed C-vitamint.
Nincs skorbutja.
Nincs vitaminhiánya.
Teljesen egészséges.

67 éve carnivore: Maggie, a texasi rancher

Maggie 67 éve carnivore étrenden él.
Semmi növény.
Semmi vitamin.
Semmi skorbut.

Dr. Ken Berry:

"Folyton kint vagyok az erdőben láncfűrésszel, tele vagyok sebekkel, karcolásokkal, és volt egy hatalmas sérülés a karomon, ami 4 nap alatt szinte teljesen eltűnt.

Ha a C-vitamin szint tényleg kritikus lenne, egy hónapig kellett volna gyógyulnia. A kötőszövetek nem működnek ilyen jól valódi C-vitamin-hiány esetén.

Dr. Chaffee-nek igaza van: ha majdnem teljesen nullaszénhidrátos étrenden vagy, a C-vitamin iránti igényed minimális. Tudom, hogy ez vitatott, de így van."

A kérdés jogos:

Lehet, hogy ők szuperhősök…?
Vagy a hivatalos C-vitamin dogma hibás?

Tehát amikor körbenézünk a több tízezer carnivore között, és azt látjuk, hogy senki sem hullik skorbutban, akkor a válasz egészen egyértelmű.

Kell-e kiegészítő? A szakértők szerint általában nem.

A carnivore közösség nagy része:

  • nem használ vitaminkiegészítőket

  • nem szed ásványi anyagokat

  • és nem mutat hiányt

Viszont egy dologban nagy az egyetértés:

A máj fogyasztása előnyös lehet a kezdőknek, mert:

  • magasabb a C-vitamin tartalma

  • több mikrotápanyagot tartalmaz

  • könnyíti az átállást

Ajánlott opciók:
tőkehalmáj, csirkemáj, marhamáj – bármelyik működik.

Antropológia és élettan: a testünk erre lett tervezve

A videók és szakértők üzenete egyöntetű:

  • a húsevéshez alkalmazkodott az ember

  • alacsony szénhidrátbevitel mellett a C-vitamin igény minimális

  • a hús biztosítja a kollagénépítéshez szükséges aminosavakat

  • a hiány nem jelenik meg, ha az étrendet helyesen követik

A carnivore étrend nem extrém.
A modern étrend a rengeteg szénhidráttal — na az az!

Az egyetlen vitaminhiány, amit valaha láttam – és nagyon ritka –, az B1 (tiamin) hiány volt, kizárólag szigorú „oroszlán diétát” követőknél.

A sertéshús 10–15-ször több B1-et tartalmaz, mint a marhahús. Mindkét esetben azt mondtam nekik, hogy egyenek hetente 1–2 szelet sertéshúst, és a B1-szintjük normalizálódott. Enyhe neuropátiájuk volt, ami teljesen elmúlt.

Ez az egyetlen valódi hiány, amit láttam, és csak nagyon szűkre szabott húsevő étrendnél.

Általában minden vitamin és ásványi anyag szintje emelkedik húsevő étrenden – hacsak nincs valami más tényező. Tudom, hogy kedveled a kávét, a kávénak van sok előnye, de az antinutritív hatásait figyelembe kell venni.

Van több tucat olyan páciensem, akik pajzsmirigyhormonra voltak beállítva, de a labormintájuk és tüneteik alapján újra alulműködőnek tűntek. Kiderült, hogy a gyógyszer mellé kávét ittak, és ez blokkolta a felszívódást – még akkor is, ha vártak fél órát. Ki kellett tolniuk 2 órára, és meg is oldódott.

Ez publikálást is megérne, mert rengeteg embernél ugyanez történt.

Ami még előfordul: néha kicsit alacsonyabb a cink vagy a magnézium, nem hiányos, csak nem olyan magas, mint másoknál.

Azt is látom, hogy akiknek MTHFR-mutációjuk van, időnként alacsonyabb a folát vagy a B12. Ilyenkor kis mennyiségű máj segíthet. De néha ez sem elég.

Az Oxford Egyetem 2008-as kutatása szerint:

  • 500 pmol/L (kb. 650 pg/mL) alatt 2,5% agytérfogat-csökkenés 5 év alatt

  • 307 pmol/L alatt 5,5% csökkenés 5 év alatt

Ez demielinizáció miatt történik. A B12-hiányos gyerekek MRI-je olyan, mint egy 80 évesé – súlyos atrófiával –, de B12-pótlás után visszatöltődik az agyuk.

Ezért figyelem a B12-t. Lehet, hogy az időskori agysorvadás valójában krónikus alultápláltság, nem „normális öregedés”.

Ha a B12-ed az alsó tartományban van, lehet, hogy évente 1%-ot vesztesz az agyadból – 30–40 év után pedig épp úgy néz ki az MRI, mint egy 80 évesé.

A homociszteint is emeli, ami érrendszeri kockázat.

Néhány embernél nagyon alacsony maradt a B12 akkor is, amikor injekciót mellett is – kiderült, hogy perniciós anémiájuk van. Csak hússal és májjal nem tudták felszívni. Három-négy ilyen esetet diagnosztizáltam.

De ez nagyon fontos, mert sokan annyira jól érzik magukat carnivore étrenden, hogy nem veszik észre a finom hiánytüneteket.

Volt egy nő, korábban ápolás tanszéki professzor, azt mondta:

„90%-kal jobban vagyok, mint valaha, de valami még hiányzik.”

Kiderült, hogy malabszorpciója van, és valójában B12-felszívódási zavara. (nem a carnivore miatt alakult ki)

Miért él tovább a C-vitamin mítosz?

Mert:

  • a címkéken 0 mg szerepel

  • a kutatások szénhidrátos étrendre szabják az ajánlásokat

  • a hivatalos irányelvek növényalapú modellben gondolkodnak

  • kevesen értik a GLUT4 transzport mechanizmusát

  • a „skorbut” elég ijesztő szó ahhoz, hogy hatásos fenyegetés legyen

Pedig a valóság mást mutat.

  • szakértői videót is átnézva abszolút hazugság, félrevezetés, de a kifejtések alapján szerintem te mint az olvasóm is megkérdőjelezted, hogy mi a fene van.......

  • Már tudod a másik nézőpontot is, és ezt is tartsd szemelőtt.

  • nagy kérdés inkább más de teljesen.....

Amit a kutatás és a szakirodalom mond — miért kell a kritikai szemmel tekinteni ezekre az állításokra

  • A 2025-ös cikk News‑Medical arról ír, hogy a húsevő diéta potenciálisan hiányos lehet mikrotápanyagok (köztük C-vitamin, E-vitamin, magnézium, kalcium) és rost tekintetében. News-Medical

  • Az is felmerül, hogy a hosszú távú adatok hiányoznak — azaz az ismert vizsgálatok többsége rövid távú, önbevalláson alapuló, vagy nem kontrollált. News-Medical+2PMC+2

  • Emellett számos táplálkozási szakértő és dietetikus — ahogy egy korábbi cikk is rámutat — aggódik a C-vitamin, rost, más mikrotápanyagok és a bélflóra hosszú távú hiányosságai miatt a teljes húsevés mellett. News-Medical+2cookunity.com+2

Konklúzió: a C-vitamin-hazugság véget ér

A 3 videó és a valós tapasztalatok alapján kristálytiszta:

  • A hús tartalmaz C-vitamint.

  • Glükóz nélkül ez bőven elegendő.

  • A hús aminosavprofilja csökkenti a vitaminigényt.

  • Több évtizede húsevők élnek tökéletes egészségben.

  • A skorbut nem jelenik meg carnivore étrenden.

Amitől mindenki fél — egyszerűen nem történik meg.

A C-vitamin-hiány mítosza nem állja ki a valóság próbáját!

„Több millió ember eszik carnivore-t.
Ha igaz lenne, hogy 6 héten belül meghalsz skorbutban,
már nem lennénk itt.

A nagy kérdés, hogy miért is tilos a vörös hús, és más étkek amik az ételeink, táplálnak.......hirtelen rosszat tesznek??

Miért?

Marketing, nagy cégek, hatalmas ipari érdekek vannak mögötte de a skorbut az biztos nem:) tehát itt nem biztos, hogy csak akutatások a lényegesek, hanem az a több millió ember, akik lassan már nem hallgatnak.........

TOVÁBBI AJÁNLOTT CIKKEK — CSÚCSVÁLOGATÁS

👉 Carnivore életmód & egészség – TOP 3 legerősebb cikk

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/mi-van-ha-a-novenyi-etrend-valojaban-art-a-noknek--a-carnivore-eletmod-tabudonto-igazsaga

  2. https://www.anisbeautyfit.hu/husevo-eletmod-titkai

  3. https://www.anisbeautyfit.hu/5-ok-amiert-nem-megy-az-egeszseges-eletmod-carnivore-szemmel

👉 Carnivore receptek & gyakorlati tippek – TOP 3 recept, ami mindenkit érdekel

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/carnivore-pizza-igen-letezik-es-brutal-finom

  2. https://www.anisbeautyfit.hu/5-carnivore-reggeli-recept-amitol-beindul-a-napod

  3. https://www.anisbeautyfit.hu/oszi-carnivore-majreceptek-4-provokativ-etelosszettel-a-teljes-eroert

👉 Női energia, hormonok, vonzerő – TOP 3 legnépszerűbb cikk

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/miret-jo-nokent-carnivore-etrenddel-elni-hormonegyensuly-borapolas-es-energiabomba

  2. https://www.anisbeautyfit.hu/miert-mas-a-noi-ero-mint-a-ferfi-ero-a-noi-ero-egyedi-jellemzoi-es-elonyei

  3. https://www.anisbeautyfit.hu/hogyan-legyel-vonzo-egyszeru-tippek-es-trukkok-a-magabiztos-megjelenshezk-a-magabiztos-megjelenshez

👉 Mentális erő, siker, önismeret – TOP 2 brutálisan hatásos cikk

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/a-siker-utjan-miert-a-bukas-a-siker-velejaroja

  2. https://www.anisbeautyfit.hu/30-nap-cukor-nelkul-ez-tortenik-az-agyaddal-a-teljes-megvonas-utan

👉 Edzés, testkompozíció, teljesítmény – TOP 2

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/hogyan-tamogathatja-a-carnivore-dieta-az-edzseidet

  2. https://www.anisbeautyfit.hu/sikerek-az-otthoni-edzessel-hogyan-erheted-el-a-legjobb-eredmenyeket

👉 Életmód + utazás + élmények – TOP 1 (a legerősebb)

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/carnivore-kalandok-spanyolorszgban-hogyan-eld-a-ketozist-kenyelmesen-stilusosan-mikozben-elvezed-a-csajos-hetveget

👉 Gyereknevelés, bőr, mindennapi élet – TOP 2

  1. https://www.anisbeautyfit.hu/gyerekbarat-carnivore-eleg-volt-a-tanyercsatabol-miert-nem-kell-tobbe-eroltetned-a-zoldesget

  2. https://www.anisbeautyfit.hu/narancsbor-es-carnivore-eletmod-egyszeru-borszepito-tippek-kezdoknek

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések a C-vitaminról és a húsevő étrendről

Kaphatok-e skorbutot, ha csak húst eszem?

Röviden: nem, ha a carnivore étrendet helyesen követed.
A skorbut kialakulása szénhidrátfüggő folyamat, mert a glükóz és a C-vitamin ugyanazon a GLUT4 transzporteren versenyez.


Ha nem eszel glükózt, a kis mennyiségű C-vitamin is tökéletesen bejut a sejtekbe.

Ezért van az, hogy sokan 10–40+ éve élnek carnivore étrenden skorbut nélkül.

Valóban van C-vitamin a húsban? Miért írják a címkére, hogy 0?

Igen, van C-vitamin a húsban.
A „0 mg” csak azt jelenti, hogy a mennyiség a kimutatási határ alatt van, nem azt, hogy valóban nulla.

A friss vörös hús és különösen a máj tartalmaz C-vitamint, ami glükóz hiányában bőven elég.

Miért csökken a C-vitamin igényem húsevő étrenden?

Mert a hús:

  • természetes formában tartalmaz hidroxilált prolint és lizint,

  • így a kollagén képzéséhez nem kell annyi C-vitamin.

A C-vitamin igény nagy része a szénhidrátos étrend mellékhatása.

Kell-e szednem C-vitamint kiegészítőként?

Több orvos, kutató és több tízezer carnivore szerint: általában nem.

Kiegészítők akkor lehetnek hasznosak, ha:

  • magas a szénhidrátfogyasztás (nem carnivore esetén),

  • vagy valamilyen genetikai különlegesség (pl. MTHFR) áll fenn.

A carnivore többségénél nincs rá szükség.

A máj fogyasztása kötelező carnivore étrenden?

Nem kötelező, de nagyon ajánlott, főleg kezdőknek.

A máj:

  • több C-vitamint tartalmaz,

  • mikrotápanyagban gazdag,

  • segít stabilizálni az átállási időszakot.

Tőkehalmáj, marhamáj, csirkemáj: mind jó választás.

Miért mondják, hogy a modern étrend extrém, nem a carnivore?

Mert az emberi szervezet évezredeken át:

  • állati eredetű táplálékra épült,

  • kevés szénhidráttal működött,

  • nem függött növényi vitaminforrásoktól.

A modern, extrém szénhidrátbevitel növeli a C-vitamin szükségletet — nem fordítva.

Normális, ha carnivore étrenden alacsonyabb a labor C-vitamin szintem?

Igen.
A vérszint nem egyenlő a sejtszintű hasznosulással.

Mivel nincs glükóz, kevesebb C-vitamin is elég, és a sejtek könnyebben felveszik.

Ezért lehet valakinek labor szerint „alacsony” C-vitamin szintje, miközben a sebgyógyulása, kollagéntermelése, immunműködése tökéletes.

Főzhetem a húst, vagy elveszik a C-vitamin?

A hő roncsolja a C-vitamint, ez igaz.


De:

  • már nagyon kevés is elég,

  • a májban több marad,

  • és a főtt húsból is marad valamennyi.

Ha szeretnél több C-vitamint, egyél néha nyerset vagy enyhén sütött májat.

Kinek nem ajánlott a carnivore étrend C-vitamin miatt?

A valóságban nem a C-vitamin az akadály.

Az viszont kérdés lehet:

  • ha valaki nem eszik elég fehérjét és zsírt,

  • ha állandóan nassol, és ezzel felborítja az anyagcserét,

  • vagy ha keveri a sok szénhidrátot a hússal (ez okozhat skorbut-szerű problémát).

A probléma nem maga a hús — hanem a hibás kombináció.

Bizonyított, hogy a carnivore étrend nem okoz skorbutot?

Több szinten is:

✔ 40+ éve carnivore emberek
✔ 67 éve carnivore életet élő személy
✔ klinikai megfigyelések (Stefansson kísérlet)
✔ modern carnivore kutatások (2021 – 2000+ résztvevő)
✔ valós tömegtapasztalatok

A skorbut nem jelenik meg jól kivitelezett húsevő étrenden.

Na, ez nem a szokásos "koplalj és egyél salátát" program

Ez a program segít abban, hogy új szintre emeld a tested regenerálódását – mindezt egyszerű, húsalapú ételekkel, amelyek valóban táplálják a testedet.

Ha eleged van az állandó fáradtságból vagy eredménytelen diétákból, ez a 15 nap egy új kezdet lehet számodra!"

A Carnivore kihívás nem való mindenkinek – csak azoknak, akik tényleg változást akarnak.

Ideje elhagyni a felesleget: a gyulladásokat, a fáradtságot... és talán a kifogásokat is.

Elég a diétás szüttyögésből!


Ha végre egy olyan életmódról olvasnál, ami működik nőként, anyaként, húsimádóként – akkor iratkozz fel.

Kapsz recepteket, tippeket és olyan infókat, amiket máshol nem mondanak ki.


Ahol találkozhatsz velem!

Ha kérdésed van, vagy további információra van szükséged, üzenj nekem!

Találkozzunk a kedvenc média oldaladon is:

Foglalj időpontot