Carnivore vs Vegetáriánus:
melyik diéta a legjobb az egészséged számára?
A nagy diétaháború
Ha azt hiszed, hogy a hús maga az ördög, vagy a növény a földre szállt csoda, akkor itt az ideje, hogy felébredj.
A carnivore és vegetáriánus diéta vitája nemcsak az étkezésről szól, hanem arról is, hogy mennyire dőlsz be a marketingnek, és mennyire hallgatsz a saját testedre.
Azért itt megjegyezném, hogy a szénhidrát és cukorfüggő testedre és nem valóban az igazi testedre hallgatsz, tehát van miről beszélgetnünk!
Az emberiség történetében sosem volt még annyira megosztó téma az étkezés, mint ma.
Carnivore diéta, vegetáriánus étrend, vegán mozgalom, keto, paleo, mediterrán… mindenki esküszik valamire, miközben a többieket szidja.
De vajon mi az igazság? Tényleg az állati eredetű ételek tesznek egészségesebbé, vagy a növényekben van a hosszú élet titka?
Mi van, ha a carnivore – a „mindenki által utált” húsdiéta – valójában sokkal közelebb áll ahhoz, amire az emberi test valóban tervezve van?
És mi van, ha a vegetáriánus ipar csak ügyes marketinggel ad el nekünk egy részben hiányos életmódot?
Maradj velem, mert a végére minden helyre kerül, lebontsuk a tévhiteket, és a mitoszokat és meglássd hogyan is vezetnenk már 70 éve félre bennünket!
Szenélyes tapasztalat és véleményem:
Bevallom valamit: éveken át hittem a „zöld szentírásban”. Vegetáriánus voltam, mert azt mondták, az a „helyes”, az a „tisztább”, az „egészségesebb út”. Ráadásul spritualitást is nagyon szeretem és felfedeztem magamban rengeteg erőt és lehetőséget, és persze ehhez nem kell más, csak "húsmentesség", mert akkor vagy tisztább, jobban hallod és érzed, látod a másik világot blablát is elhittem..........csak angy sámánok, mesterek főleg indiában, Dél-Amerikában ennek a hírét se hallották és bőjtölnek és húsokat esznek, sőt vért isznak.......
A plakátokon mosolygó vegán modellek, a marketing szlogenek, a „könnyed, tiszta élet” ígérete – én is elhittem. És tudod, mi lett az eredménye?
Kimerültség, hormonbajok, migrénes fejfájás hányásig heti 3x is akár, laktózintolerancia, bőrkinövések a nyakamon, szemérem tájékon, fáradtság, és az az érzés, hogy a testem cserben hagyott.
Aztán jött a szentségtörés. Visszatértem a húshoz. Nem kicsit, nagyon. Carnivore. A diéta, amit mindenki utál – de a testem imádta.
Ekkor szembesültem a provokatív igazsággal: talán nem is az a baj, hogy húst eszünk, hanem az, hogy hazudtak nekünk az elmúlt 50 évben arról, mi az „egészséges”.
50 évig azt sulykolták belénk, hogy a zsír öl, a hús rákot okoz, a rost nélkül meghalunk. De mi van, ha mindez nem igaz? Mi van, ha a tested pont attól lesz erősebb, amit a modern diétás ipar démonizál?
Nekem nőként a legnagyobb fordulat az volt, hogy:
Végre normalizálódott a ciklusom.
Elmúltak a brutális fáradtságok, pedig ikrekkel durva a mindenap:)
És igen, bevallom: hiú voltam. Fogyni akartam de lefogytam – ikerszülés után is. De ami emelett történt az brutálisan durva.....sose gondoltam volna!
Nem szégyellem, hogy a tükör volt az első motivációm. Mert abból született meg valami sokkal több: több önbizalom, női erő, energia.
Innen született a Carnivore Reset csoport és kurzus is – ami nem csak egy táplálkozás és edzés, hanem a „visszakapom a testem és a nőiségem” programom.
Most pedig itt állok, és kimondom azt, amit sokan nem mernek: nem biztos, hogy a növények mentenek meg. Nem biztos, hogy a hús öl.
Lehet, hogy a tested pontosan tudja, mire van szüksége – csak elhallgattatták a hangját.
De mi? A SZÉNHIDRÁTOK által az ipar, vagy irjam egyszerűbben? Ipari szemetek.....
Mi a carnivore diéta és miért rajonganak érte annyian?
Minden állati eredetű: hús, tojás, hal, tengeri herkentyűk, néha tejtermék.
Nulla szénhidrát, nulla rost, nulla saláta.
A tested zsírból és fehérjéből nyer energiát – és imádja.
👉 Provokatív felütés: Carnivore – a diéta, amit mindenki utál, de a tested imád.
Hírességek és sportolók világszerte esküsznek rá, mert stabil energiát, mentális fókuszt és gyors fogyást ígér.
Rövid történet és népszerűség
A carnivore diéta nem új. Őseink évszázadokon át elsősorban állati eredetű ételeket fogyasztottak, kiegészítve szezonális növényekkel. (vikinget szárított hóson éltek, eszkimók nem jutottak növényekhez, ősemberek halásztak-vadásztak).
A modern civilizációval azonban a feldolgozott szénhidrátok elárasztották az étrendünket – és a carnivore hívei szerint ezek okozzák a legtöbb modern betegséget: elhízás, cukorbetegség, autoimmun problémákat. Még a folyamatokat is sajnos értem én személy szerint, hogy miért is igaz ez, csak nem igazán tetszene senkinek, ha te is értened, vagy legalábbis valahol olvassnád, hogy elgondolkozhass róla.
Carnivore diéta előnyei nőknek
Hormonális stabilitás – A magas zsírbevitel támogatja az ösztrogén és a progeszteron termelődését.
Gyors fogyás – A fehérje- és zsírbevitel hosszabb jóllakottságot ad, így kevesebb az éhségroham.
Stabil energia – A vércukorszint ingadozása megszűnik, mert nincs szénhidrát.
Autoimmun tünetek csökkenése – Sok nő számolt be arról, hogy bőrproblémái, allergiái vagy krónikus gyulladásai javultak carnivore étrenden.
Hátrányok és veszélyek? (csak ha nem értesz hozzá akkor gondolod ezt, mert ezt sugallják orrba-szájba)
Vitaminhiány – Nincs rost, ami csak jót tesz, nem hiányt, kevés C-vitamin és antioxidáns mondják....de eleve kevesebbet is igényekl a test ha nem eszel szénhidrátot azaz vegyesétkezést elhagyod.
Emésztési problémák – Székrekedés gyakori mellékhatás. (az átállásnál)
Társadalmi kihívások – Nehéz étteremben, baráti összejövetelen kivitelezni. (megszokás, és csak előrelátóság, mert hús mindenhol van!)
Környezetvédelmi kérdések – A nagy húsfogyasztás vitatott ökológiai hatással bír. Igazából a tartásmód a nem tetszetős, de a természetes, jó körülmények között tartott állatok nekünk a legjobbak!
A vegetáriánus étrend: miért olyan népszerű?
A vegetáriánus étrend alapja a növények, kiegészítve tojással és tejtermékekkel (ha valaki nem vegán). Én inkább a mai divatos szóval élve flexatáriánus voltam, mert halakat és tengeri herkentyűket ettem, ezekről nagyon nehezen mondtam le, azaz nem is tudtam.
Ide tartozik: zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, gabonák.
Egészségügyi előnyök
Alacsonyabb szívbetegség kockázat
Magas antioxidánsbevitel – lassítja az öregedést, védi a sejteket.
Rostban gazdag – jobb emésztés, ami rám nem volt igaz, mert mindig volt puffadásom és nem volt lapos hasam csak ideig óráig, se tisztább bélműködésem se volt csak lassú anyagcserém és ezzel szenvedtem folyamatosan.
Alacsony koleszterinszint – a növényi alapú étrend gyakran kiegyensúlyozottabb vérképet ad.
Gyakori hibák
Fehérjehiány – Ha nincs megfelelő hüvelyes-gabona kombináció.
B12-vitamin és lizin hiány – Csak állati eredetű élelmiszerekben található meg természetes formában.
Rejtett feldolgozott ételek – Sok vegetáriánus étrend „ál-egészséges”, mert tele van feldolgozott szója- és gabonapótlókkal.
A „zöld hazugság” és a húsfóbia ipar
Miért hisszük el, hogy a hús öl, de a chips és a szójás virsli „egészséges”?
Mert valaki jól keresett rajta. Pont.
A vegetáriánus és vegán ipar ma már milliárdokat mozgat. A marketinggépezet pedig mesterien dolgozik:
„Ha szereted az állatokat, ne egyél húst. Ha törődsz a földdel, válaszd a szóját. Ha egészséges akarsz lenni, felejtsd el a zsírt.”
Csakhogy a valóság makacs dolog. Tudod, mit nem írnak a csomagolásra?
A szójatermesztés ugyanúgy pusztítja az esőerdőt, mint a marhatenyésztés.
A húsmentes „superfood” szeletek tele vannak cukorral és adalékanyaggal.
A tested pedig nem érti, miért nem kapja meg a vitaminokat, amiket csak állati forrásból tudna.
Közben viszont ott a bűntudat. Ha húst eszel, „bűnös” vagy. Ha salátát rágcsálsz, „jó kislány”.
Szép lassan évtizedek alatt így nőtt fel egy generáció, aki már nem meri meghallani a saját testét – mert a marketing hangosabb lett, mint a belső jelzéseink.
De miért utálják annyira a carnivore-t?
Mert túl egyszerű.
Nem kell hozzá ezerféle „szuperélelmiszer”, drága turmixpor, egzotikus bogyó. Csak hús. És ez nem termel profitot a wellnessiparnak. Ezért démonizálják.
Provokatív tény: vannak kutatások, amelyek szerint a rost nem annyira nélkülözhetetlen, mint hittük. A bélflóra képes alkalmazkodni húsalapú étrendhez is. Ez persze nem hangzik jól egy zabpehely-gyártó reklámjában, igaz? (lentebb megtalálod a kutatást részletesebben)
Carnivore – a női hormonok titkos szövetségese
Mondták már neked, hogy a zsírtól csak elhízol, és hogy a hús megzavarja a hormonháztartást?
Akkor kapaszkodj meg: pont a zsír az, ami nélkül a női hormonok nem tudnak megfelelően működni, se az epéd, de az agyad sem!
Az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron mind-mind zsír alapú molekulák. Ha nincs elég jó minőségű állati zsírbevitel, a szervezeted nem tudja optimálisan termelni őket.
Ezért van az, hogy sok vegetáriánus vagy vegán nőnél:
felborul a menstruációs ciklus,
csökken a termékenység,
gyakoribb a hangulatingadozás és a depresszió.
Ezzel szemben a carnivore étrenden rengetegen tapasztalják, hogy:
✨ kiegyensúlyozottabb a ciklusuk,
✨ energikusabbak és stabilabbak érzelmileg,
✨ jobban alszanak és gyorsabban regenerálódnak edzés után is vagy a sérűlésekből.
Erről sokkal bővebben irok egy másik cikkemben itt éred el.
Provokatív tény: a „zsírmentes” diéta sokkal többet ártott a női testnek, mint amennyit valaha használt.
Nem véletlen, hogy a ’90-es évek low-fat őrülete után megszaporodtak a hormonális problémák és a meddőségi gondok.
Ezek tudatában most képzeld el, mi történik, ha a tested végre megkapja azt, amire valójában vágyik – nem a „light” joghurtot, hanem a valódi, tápanyagban gazdag állati alapanyagokat. Lehet, hogy a tested nem egy salátára, hanem egy jó adag steakre vágyik, és csak arra vár, hogy végre meghallgasd és értsd is és ne csak a cukorfüggőséged legyen ami irányít?
Férfi vs. Nő – Kinek működik jobban a Carnivore, és miért?
Tegyük fel a provokatív kérdést: vajon a carnivore étrend tényleg férfiasabb? Vagy a nőknek is sokkal többet ad, mint gondolnánk?
A férfiaknál a húsimádás szinte kulturális jelenség – elég csak a „férfi és a grill” sztereotípiára gondolni.
De itt jön a csavar: a carnivore diéta nemcsak a férfiak izomtömegét támogatja, hanem a tesztoszteronszintet is stabilizálja, így sokaknál nő a teljesítmény, az erő és még a libidó is.
A nőknél viszont a hatások még meglepőbbek. A magas zsírbevitel segít helyreállítani a hormonháztartást, csökkentheti a PMS tüneteit, és támogatja a termékenységet. Sok nő arról számol be, hogy a carnivore étrenden végre megszűnt a krónikus fáradtság, a hajhullás vagy a cikluszavar.
Provokatív tény: a vegetáriánus étrend sokszor jobban működik rövid távon a nőknél, de hosszú távon pont a női test sérülhet a leginkább a tápanyaghiány miatt.
Gondolj csak a vashiányos vérszegénységre, a B12-vitamin vagy a Lizin hiányára vagy a krónikus alacsony energiaszintre.
Sajnos kivétel nélkül, mikor megkérdeztem egy Inzulin rezisztens, vagy cukorbeteget hogy hogyan étkezik, vagy a meddőket akik régótapróbálkoztak sikertelenül, bizony mind vegán vagy vegetáriánus volt, de mehetnék a sorban tovább: IBS, Izületi bajosok, puffadások, szívér rendszeresek stb.....
Más szóval: a férfiaknak lehet, hogy „egyszerűen jobban áll a hús”, de a nők teste az, amelyik igazán hálás tud lenni érte – főleg hormonális szinten.
Na de akkor most őszintén: tényleg olyan nőies egy tál saláta, ha közben a tested szinte kiált a steakért? Minden férfi megszokta, hogy salátát és light colát rendelsz, mert "egészséges" pedig mindig elmondják, hogy imádják, ha a nők steaket vagy oldalasokat azaz húsokat esznek.:)
Miért szeretik a nők és a férfiak másképp? – hormonális és egészségügyi aspektusok
Nőknek:
Fokozott energia és gyorsabb fogyás → kevesebb inzuliningadozás (kevesebb hiszti.fájdalmak, és fáradtság)
Hosszú távon a hormonális egyensúly: a túl kevés rost nem okoz rossz hatást az ösztrogén anyagcserére.
PCOS, inzulinrezisztencia esetén kifejezetten hatékony lehet.
Férfiaknak:
Magasabb tesztoszteronszint → erő, izomépítés, libidó fokozódás.
Csökkentheti a hasi zsír mennyiségét → kevesebb ösztrogéndominancia. (nincs az oldaladon röcike, és csöcsike)
👉 Provokatív rész: Miért félnek a diétaguruk a carnivore-tól?
Megmondom én, mert számomra abszolút egyértelmű: mert az nem hoz profitot. Nincs szükséged 15 féle étrendkiegészítőre, ha eszel egy jó steaket.
Koleszterin – Az igazi bűnbak vagy félreértett hős?
Ha van szó, amitől azonnal összerezzen mindenki, az a koleszterin.
A 90-es években szinte démonizálták: „ha zsírt eszel, eltömődnek az ereid, és infarktust kapsz.” Na de mi van, ha mindez túlzott leegyszerűsítés volt?
Provokatív tény: az új kutatások szerint a koleszterin nem az ellenség, hanem a tested egyik legfontosabb építőköve. Nélküle nem lenne hormontermelés, nem épülne sejtmembrán, és még a D-vitaminod sem tudna rendesen szintetizálódni, szenilisedsz.
Magyarul: ha nullára vinnéd a koleszterinszinted, szó szerint szétesne a tested.
A nagy kérdés: miért félünk akkor még mindig tőle?
Még rosszabb miért szeddsz koleszterin csökkentőt?
Ebben a témában is találsz a csoportomban több videót, gyere és csatlakozz bátran.
👉 Mert évtizedekig a teljes képet figyelmen kívül hagyták. A modern kutatások egyre inkább azt mutatják, hogy nem a koleszterin, hanem a krónikus gyulladás és a feldolgozott szénhidrátok, és maguk a szénhidrátok a fő bűnösök a szívbetegségekben.
Na de itt jön a csavar: a carnivore étrendben sokan tapasztalják, hogy a „rossz” LDL nem nő meg veszélyesen, miközben a „jó” HDL és a triglicerid arányok jelentősen javulnak.
Ez nem illik a régi dogmába – de a valóság ritkán kényelmes
Szóval, mielőtt legközelebb ránéznél egy szaftos steakre bűntudattal, tedd fel magadnak a kérdést: vajon tényleg a koleszterin a probléma, vagy csak egy rosszul megválasztott bűnbak?
Rost – A bélflóra szent grálja vagy egy túlértékelt legenda?
Szóval hamár elindultunk és kivessézzük a tévhitek, hazugságokat, persze, hogy az "imádott rostunk+ se maradhatott ki!
Ha valaha olvastál egészségmagazint, akkor tuti belefutottál ebbe:
„Egyél sok rostot, mert anélkül nem működik a bélrendszered!”
A dietetikusok mantrája, az anyukák integetnek vele, sőt még a gabonapelyhes doboz is tele van harsogó feliratokkal: „extra rosttal az egészséges emésztésért!”
De itt jön a hidegzuhany:
👉 Vannak kutatások, amelyek szerint a rost nem is annyira nélkülözhetetlen, mint hittük.
Sőt, vannak emberek, akik kifejezetten jobban érzik magukat rost nélkül – puffadás, görcsök és irritált bél helyett sima emésztésük lesz, amikor áttérnek egy húsalapú, „zero carb” étrendre.
Részemről mindig is meggyőzőbb egy tapasztalat, és egy gyógyulás, mert neki volt az adott baja, de már nincs azaz meggyógyult! Szóval én megkérdezem, hogy mit csinált, és én is megcsináltam, mert tudtam mindig is, hogy ez nem lehet normális. "korral jár", el kell fogadni, "nincs mit tenni", "gyógyíthatatlan" szövegek nálam érvénytelenek voltak, mert sokat ismertem, aki kigyógyúltak, ergo nem gyógyíthatatlan, csak xy szakemberek nem tudják hogyan mivel........tehát ettől kezdve tudtam hogy nincs hozzá tudásuk, hogy rájuk kellene csak hallgatnom:)
Provokatív tény: egy 2012-es klinikai vizsgálatban az irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő betegeknél a rostbevitel csökkentése sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint a növelése. Magyarul: kevesebb rost → kevesebb fájdalom.
De akkor mi van a bélflórával?
Nos, úgy tűnik, hogy a bélflóra nem csak rostból él. A fehérjékből és zsírokból származó anyagokból is képes működni – csak épp erről sokkal kevesebb szó esik, mert nem illik bele a „rost = élet” narratívába.
Szóval a nagy kérdés:
👉 Lehet, hogy a rostot csak túlértékeltük?
👉 És ha igen, akkor vajon hány ember kínozza magát feleslegesen „extra rostos” termékekkel, miközben pont az lenne a megkönnyebbülés kulcsa, ha elhagyná őket?
Vegetáriánus diéta – valóban a “szuperélelmiszerek” diétája?
Beszéljünk őszintén, merft én jártam mindkét oldalon, nem csak olvastam, hallottam, valaki mesélte.
22 év vs 3 hét:
Magas rosttartalom, sok antioxidáns, színes tányér → Instagramon szép, de a testednek mindig elég?
Egészségügyi előnyök: alacsonyabb koleszterin, kevesebb szív-érrendszeri rizikó.
Buktatók: B12-vitamin hiány, vashiány, lizin és fehérjehiány, hormonális zavarok (különösen nőknél).
👉 Provokatív rész: Miért verik át a vegetáriánus iparág marketing szlogenekkel?
Mert eladják neked a “bio” fehérjeporokat és a “szuperfood” kiegészítőket, miközben a tested alapvetően állati eredetű vitaminokra vágyik.
Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek – amit a tested követel
Carnivore szempontból: vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek
Tápanyag Miért fontos a szervezetnek? (Források húsban, tojásban, halakban, tengergyümölcsökben)
A-vitamin (retinol) Látás, immunrendszer, bőr egészsége
Forrása: Máj (marha, csirke), tojássárgája, halmájolaj
D-vitamin Csontok, immunműködés, hormonális egyensúly
Forrása: Zsíros halak (lazac, makréla, hering), tojássárgája, marhamáj
E-vitamin Antioxidáns, sejtvédelem, idegrendszer
Forrása: Halak, tojássárgája, kagylók
K2-vitamin Csontanyagcsere, szív-érrendszer védelme
Forrása: Máj, tojássárgája, sajtok (ha engedélyezett), húsok kisebb mennyiségben
B1 (tiamin) Energiatermelés, idegrendszer
Forrása: Sertéshús, marhamáj, halak
B2 (riboflavin) Energiatermelés, bőr és szem egészsége
Forrása: Marha- és bárányhús, máj, tojás
B3 (niacin) Anyagcsere, DNS javítás
Forrása: Marhahús, csirkehús, halak (tonhal, lazac)
B5 (pantoténsav) Hormontermelés, energiatermelés
Forrása: Máj, tojássárgája, csirke
B6 (piridoxin) Idegrendszer, aminosav-anyagcsere
Forrása: Csirke, pulyka, halak, sertés
B7 (biotin) Haj, bőr, köröm, energia
Forrása: Tojássárgája, máj, szardínia
B9 (folát) Sejtosztódás, terhességben fontos
Forrása: Máj (különösen marha), tojássárgája
B12 (kobalamin) Idegrendszer, vérképzés
Forrása: Csak állati eredetű: húsok, máj, halak, kagyló, tojás
C-vitamin (kis mennyiségben) Kötőszövet, immunrendszer
Forrása: Nyers máj, friss halak – kevés mennyiségben, carnivore étrenden minimális szükséglet
Vas (heme) Vérképzés, oxigénszállítás
Forrása: Vörös hús (marha, bárány), máj, kagyló
Cink Immunrendszer, sebgyógyulás, hormonok
Forrása: Marhahús, bárány, osztriga (legjobb forrás), tojássárgája
Szelén Pajzsmirigy működés, antioxidáns
Forrása: Halak (tonhal, szardínia), tojás, marhamáj, garnéla
Magnézium Idegrendszer, izmok, szív
Forrása: Halak (lazac, makréla), kagylók, vörös hús kisebb mennyiségben
Kálium Idegrendszer, szívritmus, vízháztartás
Forrása: Halak, kagylók, vörös hús, máj
Nátrium Elektrolit-egyensúly, ideg- és izomműködés
Forrása: Tengeri herkentyűk, sózott húsok
Foszfor Csontok, energiaanyagcsere
Forrása: Minden hús, halak, tojás
Kalcium Csontok, idegek, izmok
Forrása: Halak apró szálkával (szardínia), kagyló, tejtermék csak ha engedélyezett
Jód Pajzsmirigyhormonok képzése
Forrása:Tengeri halak, rákok, kagylók
Réz Kollagénképzés, idegrendszer, vas-anyagcsere
Forrása: Máj (nagyon gazdag!), osztriga, kagylók
Omega-3 zsírsavak (EPA, DHA) Szív-érrendszer, agyműködés, gyulladáscsökkentés
Forrása: Zsíros tengeri halak (lazac, makréla, hering, szardínia)
Mennyi az annyi? – Vitamin- és ásványianyag-szükséglet összehasonlítás
Az emberi szervezet nem politikai korrektségből működik, hanem biológiából. A sejtjeinknek kémiai reakciókra van szükségük, és ehhez vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra.
Ezt is jól megetteték velünk, hogy mindenki más tipusú és más müködik neki, ami hülyeség, hiszen a biokémiája és a folyamatai belső szervei, sejtjei mindenkinek ugyanazon az elven müködik!
Szükséges mikrotápanyagok és szerepük
A-vitamin
Vegyes étrend: 900 µg (férfi), 700 µg (nő)
Carnivore: 500–700 µg
Húsban retinol formában → jobban hasznosul
D-vitamin
Vegyes étrend: 15–20 µg (600–800 IU)
Carnivore: 10–15 µg (400–600 IU)
Zsíros hal, tojás → jól felszívódik
E-vitamin
Vegyes étrend: 15 mg
Carnivore: 8–10 mg
Kevesebb oxidatív stressz carnivore-on
K2-vitamin
Vegyes étrend: 90–120 µg
Carnivore: 60–90 µg
Húsból, tojásból → bioaktív
C-vitamin
Vegyes étrend: 75–90 mg
Carnivore: 10–20 mg
Nincs magas glükózterhelés → sokkal kevesebb kell
B1 (tiamin)
Vegyes étrend: 1,1–1,2 mg
Carnivore: 0,5–0,8 mg
Kevés szénhidrát → kisebb igény
B2 (riboflavin)
Vegyes étrend: 1,1–1,3 mg
Carnivore: 1 mg
Hús fedezi
B3 (niacin)
Vegyes étrend: 14–16 mg
Carnivore: 10–12 mg
Húsból elegendő, kevesebb kell
B5 (pantoténsav)
Vegyes étrend: 5 mg
Carnivore: 4–5 mg
Máj és tojás bőségesen tartalmazza
B6 (piridoxin)
Vegyes étrend: 1,3–1,7 mg
Carnivore: 1 mg
Aminosav-anyagcseréhez elég
B7 (biotin)
Vegyes étrend: 30 µg
Carnivore: 25–30 µg
Máj és tojás fedezi
B9 (folát)
Vegyes étrend: 400 µg
Carnivore: 200–300 µg
Májban bioaktív metil-folát
B12
Vegyes étrend: 2,4 µg
Carnivore: 2 µg
Húsból 100%-ban hasznosul
Vas (heme)
Vegyes étrend: 8 mg (férfi), 18 mg (nő)
Carnivore: 6–10 mg
Húsból 3-4x jobban felszívódik
Cink
Vegyes étrend: 11 mg (férfi), 8 mg (nő)
Carnivore: 8–10 mg
Hús és kagyló bőven fedezi
Szelén
Vegyes étrend: 55 µg
Carnivore: 50–55 µg
Tengeri herkentyűk fedezik
Magnézium
Vegyes étrend: 310–420 mg
Carnivore: 400–500 mg
Ketózisban több kell az elektrolit-egyensúlyhoz
Kálium
Vegyes étrend: 4700 mg
Carnivore: 5000–6000 mg
Carnivore átálláskor extra fontos
Nátrium
Vegyes étrend: 1500 mg
Carnivore: 3000–5000 mg
Ketózisban a vesék több sót ürítenek
Foszfor
Vegyes étrend: 700 mg
carnivore: 700 mg
Hús bőven fedezi
Kalcium
Vegyes étrend: 1000 mg
Carnivore: 800–1000 mg
Szardínia szálkával, kagyló jó forrás
Jód
Vegyes étrend: 150 µg
Carnivore: 150–200 µg
Tengeri halakból könnyen fedezhető
Réz
Vegyes étrend: 900 µg
Carnivore: 700–900 µg
Máj bőséges forrás
Omega-3 (EPA+DHA)
Vegyes étrend: 250–500 mg
carnivore: 500–1000 mg
Carnivore esetén különösen fontos a halak miatt
Amint többen is már említették látjátok, hogyha nincs szénhidrtát a szervezetben még ez is máshogyan van. Miért is nem mondják ezt a szakemberek?
Ipari-Üzleti érdekütközetek........
túl egyszerű így az élet:)
Nők vs férfiak – hormonális aspektusok
Nők esetén
PMS és ciklus: a húsban lévő vas és B-vitaminok segítik a menstruációs vérveszteség pótlását. Vegetáriánus étrendben ez kritikus hiányhoz vezethet.
Termékenység: a D-vitamin és cink kulcs a hormonháztartás egyensúlyához. Hiány esetén cikluszavarok és meddőség is jelentkezhet. Sokaknak már 40 évesen megszűnik a ciklusuk, vagy terméketlenek, pedig ez ha minél tovább jól működő annál tovább tudunk fiatalok maradni, kevésbbé öregszünk. Azaz lassítódik a folyamat, a mai fiatalok meg utálják, hogy növé érnek, mert ezt is bemagyarázták milyen rossz.......
Menopauza: a fehérje és kollagén fogyasztás lassítja a csontritkulást.
Férfiak esetén
Tesztoszteron: cink és koleszterin szükséges – mindkettő hússal könnyen fedezhető. Vegetáriánus étrendben a tesztoszteronszint gyakran alacsonyabb.
Izomtömeg és erő: a húsban lévő kreatin és aminosavak közvetlenül támogatják az izomépítést.
Potencia: vas és cink hiánya merevedési zavarhoz vezethet.
Mentális és pszichés hatások
Carnivore: stabil vércukorszint → fókusz, energikusság, mentális tisztaság. Ez folyamatosan fent áll és nem ideiglenes!
Vegetáriánus: gyakoribb vércukoringadozás → fáradtság, hangulatingadozás, szorongás.
Omega-3 hatás: állati forrásból származó DHA nélkül nő a depresszió kockázata.
„Miért verik át a vegetáriánus iparág marketing szlogenekkel?”
A reklámok azt sugallják, hogy a növény = egészség, a hús = halál.
Csakhogy a B12-vitamin kapszula, amit a vegetáriánusok kénytelenek szedni, nem a spenótban nő, hanem állati baktériumtenyészetből készül. A marketing a „fenntarthatóságot” hangsúlyozza, miközben rengeteg szójatermesztés az erdőirtás fő oka. (de ugye csak az állatok tartása, és ölése a brutális.......)
„Carnivore – a diéta, amit mindenki utál, de a tested imád”
Az orvosok egy része dühödten támadja a húsdiétát, mert szembe megy mindennel, amit eddig tanítottak.
De közben páciensek tízezrei számolnak be: eltűnt a reflux, javult a vércukor, megszűnt a bélgyulladás.
A tested valójában felsóhajt: „Végre azt kapom, amire valóban szükségem van!”
„Miért rettegnek az orvosok a húsdiétától?”
Egyszerű: ha kiderül, hogy a hús nem az ördögtől való, az egész dietetikai ipar, növényfehérje-üzletág és „szuperfood” biznisz összeomlik. Ki venne akkor vegán fehérjeport, ha elég lenne egy szelet steak?
Már az is bizonyított tény sokszorosan, hogy be kell vinni bizonyos vitaminokat, mert a zöldségek és a gyümölcsok, gabonák nem tartalmaznak annyit amire szükségünk van. Ez ugye szintén hatalmas üzlet, sőt szerintem senkinek nem kell bemutatni hányfajta és kinek mivel sokkal jobbak a termékei alapon, már megint egy újabb táplálék kiegéstítőt dobtak piacra.
Ezek jók, és kellenek azoknak az embereknek akik vegyes táplálkozáson vannak, mert sok szemetet esznek, és szinte csak szénhidrátot fogyasztanak, hiszen, még az orvosi ajánlás is ezt mondja, és a dietetika!
Csak az én testem nem, és azoké akik megkockáztatják a húsevést.......
Sokan nem tudják, hogy a vitamin- és ásványi anyag szükségletet nyugati étrenden (szénhidrát + növény + hús) számolják ki.
Carnivore esetén más a felszívódás és a biológiai hasznosulás, ezért nem is lesz szükség akkora mennyiség bevitelére.
János Korház ajánlásával
50% zöldség-gyümi= szénhidrát
15% fehérje, az is nagyrészt növényi azaz szénhidrát kb 7-10%
15% Gabona félék azaz megint csak szénhidrát
ha jól számólok ez kb: 75% szénhidát és 25% egyéb.......ez több mint brutális!!

Táblázat – Vitaminok és ásványi anyagok összehasonlítása
Tápanyag
Szükséglet (ált.)
Carnivore források
Vegetáriánus források
Hiány rizikó
B12-vitamin
2.4 µg
Marhahús, máj, tojás, hal
Nincs természetes forrás → csak kiegészítő
Vegetáriánusoknál extrém gyakori
Vas
8–18 mg
Hús, máj (hem-vas, könnyen felszívódik)
Hüvelyesek, spenót (nem-hem vas, gyengén szívódik fel)
Vegetáriánusok: vashiány, vérszegénység
C-vitamin
75–90 mg
Máj, halikra, belsőségek (kis mennyiségben)
Citrusfélék, paprika, bogyósok
Carnivore: alacsonyabb, de ketózis miatt kevesebb kell
Kalcium
1000 mg
Csontleves, hal szálkával, tejtermék
Brokkoli, spenót, magvak
Mindkét étrendnél figyelni kell
Omega-3 (EPA/DHA)
250–500 mg
Zsíros hal, tenger gyümölcsei
Lenmag, chia (ALA → rosszul alakul át)
Vegetáriánus: agyműködés gyengülhet
Cink
8–11 mg
Marhahús, kagyló, tojás
Magvak, hüvelyesek (gyengébb biohasznosulás)
Vegetáriánus: immunrendszeri gondok
D-vitamin
600–800 NE
Zsíros hal, tojássárgája
Dúsított ételek, napfény
Mindkét étrendnél hiányos lehet télen
Ki nyer a végén?
Fogyás és energia
Carnivore: gyors, látványos fogyás, stabil energia, nincs éhségroham. Mindig jóllakott, nincs nassolás se, se sóvárgás!
Vegetáriánus: lassabb, de van egy ideig fogyás, stabil vércukorszint, magas rostbevitel.
Immunrendszer és hosszú távú egészség
Carnivore: kevesebb gyulladás bizonyos autoimmun betegeknél, és a hosszú távú kimutatások, eredmények is eléggé mellbevágóak!
Vegetáriánus: erősebb immunrendszer a vitaminok és antioxidánsok miatt, bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Nők vs férfiak – kinek melyik működik jobban?
Nőknek – A carnivore gyors fogyást adhat, de vitaminhiány kockázatos ha nem eszik sokszínüen azaz többféle húst. A vegetáriánus étrend nem hormonbarátabb hosszú távon, sőt egyszer az állandó szénhidrát beviteltől besokkal a szervezet.
Férfiaknak – A carnivore több izomtömeg-építést segíthet, a vegetáriánus kedvező szív-érrendszeri mutatókat adhat.
Sportolóknak – Mindkettő működik, ha jól tervezett. Carnivore erőnléti sportoknál, vegetáriánus állóképességi sportoknál lehet jobb.
Foglaljuk már egyszerüen röviden össze:
Carnivore: gyors fogyás, mentális fókusz, hormonális előnyök férfiaknak és PCOS-os nőknek is, és még az edzést is szuperül kivitelezheted.
Vegetáriánus: fenntarthatóbb mondják..., rostban gazdag, antioxidánsokban bővelkedő, hosszú távon szívbarát.
👉 Provokatív konklúzió: A tested nem hazudik.
Ha fáradt vagy, hiánybetegségeid vannak és folyton éhes vagy, akkor lehet, hogy a “színes tányér” helyett egy szaftos steak kellene. De ha vegetáriánus vagy és kiegészítőkkel pótolsz, akkor is élhetsz egészségesen. A választás nem etikai, hanem biológiai kérdés.
Tudományos tanulmány – Assessing the Nutrient Composition of a Carnivore Diet: A Case Study Model
Ez a tanulmány megjegyzi, hogy bár a carnivore étrend teljesen kizárja a rostot, nincs hivatalos ajánlás (RDI), amely szerint a rost feltétlenül szükséges lenne. Ez arra utal, hogy a rost inkább opcionális. Ami biztos, hogy lassítja az a bél perisztaltikáját.
A szerzők rámutatnak továbbá a növényi antinutriensek (pl. fitinsav) táplálkozásra gyakorolt potenciálisan negatív hatásaira – és azt sugallják, hogy rost hiánya akár előnyös is lehet bizonyos kontextusokban.
Tények és tévhitek
❌ „A hús öl.” → Megfelelő mennyiségben fogyasztva a hús fontos fehérje- és vitaminforrás.
❌ „A vegetáriánus diéta automatikusan egészséges.” → Ha tele van feldolgozott szójával és cukorral, pont az ellenkezője. (ne nyugizz, mert rejtve benne van)
❌ „A carnivore a legtermészetesebb étrend.” → Őseink vegyes étrenden éltek, szezonálisan. (eszkimó)
❌ „Vegetáriánusnak lenni unalmas.” → A változatos receptek sokszínűséget adhatnak, de macerás így élni a főzési nehézségek, alapanyagok miatt.
Hogyan válassz?
Vizsgáld meg a céljaid: fogyás, energia, hosszú távú egészség.
Figyeld a tested reakcióit: mindkét diétát érdemes 30 napig kipróbálni.
Ne feledd: a legjobb étrend az, ami egyszerű és nem igényel szinte semmit.
A vita örök: carnivore vagy vegetáriánus?
A valóság az, hogy mindkettő működhet rövid távon, de hosszú távon a carnivore étrend sokkal jobban lefedi a test valódi biológiai szükségleteit.
A vegetáriánus életmód inkább ideológia és marketing, míg a carnivore a „biológiai hardver” számára kínálja a legtisztább üzemanyagot.
Nem az a kérdés, hogy mennyi zöldséget eszel, hanem az, hogy mered-e megadni a testednek azt, amire valóban vágyik: húst, zsírt és tápanyagot.
GYIK – Carnivore vs Vegetáriánus
Hízlal-e a carnivore diéta?
A carnivore diéta magas fehérje- és zsírtartalmú, ami csökkenti az étvágyat, ezért sokaknál fogyást eredményez. Hízás inkább akkor fordul elő, ha túl sok zsírt és kalóriát viszünk be és még nem is mozgunk.
Mi történik, ha vegetáriánus étrenden nem pótolom a B12-vitamint?
A B12 hiánya vérszegénységhez, idegrendszeri problémákhoz és krónikus fáradtsághoz vezethet. Ezért vegetáriánusoknak kötelező a B12 pótlása.
Lehet-e sportolónak vegetáriánusnak lenni?
Igen, de odafigyelést igényel. A fehérjebevitelt hüvelyesekből, szójából és kiegészítőkből kell pótolni, különben romlik az izomregeneráció és a teljesítmény.
Milyen hormonális hatásai vannak a carnivore étrendnek a nőknél?
A magas zsírbevitel támogatja a női hormontermelést (pl. ösztrogén, progeszteron), ami javíthatja a ciklust és a termékenységet. A rosthiány pedig nem okozhat bélműködési problémákat, hanem inkább jobb székelést, és bélmozgást.
Jobb a vegetáriánus étrend a szívnek?
A vegetáriánus étrend kevesebb telített zsírt tartalmaz, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri kockázatokat. Viszont a túlzott szénhidrátbevitel (hiszen minden amit fogysztanak az szénhidrát ) növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, az inzulin rezisztenciát....és indul a lavina...
Elősegíti-e a carnivore diéta a hosszú életet, vagy inkább árt?
Sokan azt hiszik, a húsalapú étrend rövidíti az életet. Valójában az inzulinrezisztencia és a krónikus gyulladás csökkenése miatt bizonyos kutatások szerint épp ellenkezőleg: javíthatja az életminőséget.
Miért mondják, hogy a vegetáriánus étrend “tisztább”, ha közben rengeteg feldolgozott ételt tartalmazhat?
A vegetáriánus iparág gyakran egészségesnek állítja be a növényi alapú feldolgozott élelmiszereket, pedig tele lehetnek adalékanyagokkal és rejtett cukorral. De ne menjünk messzire....a növény az szénhidrát, tehát mást se esznek, mint szénhidrátot......
Tényleg hiányzik a rost a carnivore diétából, és ez káros?
Provokatív tény: vannak kutatások, amelyek szerint a rost nem annyira nélkülözhetetlen, mint hittük. ( ezt ugye fentebb mutattam) A bélflóra máshogy is képes működni húsalapú étrenden.
Hogyan hat a carnivore diéta a férfiak tesztoszteronszintjére?
A magas zsírbevitel és a koleszterin elősegítheti a tesztoszteron termelődését, ami izomnövekedést és libidófokozódást okozhat.
Miért fáradékonyabbak sokszor a vegetáriánus nők?
A vas és a B12 hiánya vérszegénységet és krónikus fáradtságot okozhat, főleg menstruáló nőknél, akik eleve több vasat veszítenek.
Elhízhatok vegetáriánus étrenden, ha nem eszem húst?
Igen. A tészta, kenyér, péksütemények, zöldségek, gyümölcsök és cukor alapú “húsmentes” étrend könnyen okozhat hízást.
Miért mondják sokan, hogy a carnivore diéta “divat” és nem fenntartható?
Valójában a húsevés az emberiség evolúciós alapja. A kérdés inkább az: ki profitál abból, ha elhitetik veled, hogy csak növényeket egyél?
Van-e különbség a vegetáriánus és carnivore diéta hatásai között menopauza idején?
Igen. A carnivore diéta magas zsírtartalma segíthet a hormonális stabilitásban, míg a vegetáriánus étrendnél fokozódhatnak a hőhullámok és a hormonális ingadozások.
Milyen vitaminokat NEM lehet pótolni csak növényi étrendből?
A B12 és a hem-vas, lizin kizárólag állati forrásból szívódik fel hatékonyan, növényekből nem.
Tényleg veszélyes a koleszterin a húsban?
Ez az egyik legnagyobb táplálkozási mítosz. A legújabb kutatások szerint a koleszterin bevitel nem egyenlő a magas vérkoleszterinnel, ellenben a magas szénhidrát bevitel igen, mert ekkor kenyszerül a máj zsirseteget előállítani, amik aztán lerakodnak és jön hogy a "csúnya koleszterin" mondják...és mi is így ismerjük.
Hús vagy növény?
Top 3 mítosz, amiben eddig hittél – de lehet, hogy tévedtél
Lerövidítve elmondom a sok kifejtésem, hogy eldönthessd te melyiket választod....
1️⃣ A hús árt a női hormonoknak
Sok évtizedes „low-fat” és „húsmentes diéta = egészség” narratíva győzött a fejekben.
Pedig a valóság: a megfelelő zsírbevitel kulcsfontosságú a hormonháztartásod működéséhez, a menstruációhoz és a termékenységhez. Ha hiányzik a jó minőségű állati zsír, a tested nem tud optimálisan működni – és nem a salátától fogsz jobban teljesíteni.
2️⃣ A koleszterin az ellenséged
Évtizedekig azt hallottuk: „kerüld a koleszterint, különben infarktust kapsz!”
Valójában: a koleszterin az egyik legfontosabb építőköve a hormonjaidnak és a sejtjeidnek, a „rossz” LDL pedig sokszor nem veszélyes, ha a gyulladást és a szénhidrátbevitelt kordában tartod. A carnivore étrenden sokan tapasztalják: stabilabb lipidprofil, több energia, jobb regeneráció.
3️⃣ Rost = élet
A média és a dietetikusok mantrája: egyél sok rostot, különben szétesik a bélrendszered. De a tények: a bélflóra nem csak rostból él, és sok embernél a rost csökkentése javítja az emésztést és csökkenti a puffadást, görcsöket. Lehet, hogy nem kell minden étkezést „extra rostos” termékkel telerakni, hogy jól működjön a tested.
Provokatív konklúzió:
Lehet, hogy eddig nem hitted az egészséges táplálkozásról, hogy nagyrészt egy jól bejáratott marketing és tudományos dogma kombinációja.
A carnivore étrend nem varázslat, de sokak számára valós megoldás lehet a hormonális problémákra, energiaszintre és hosszú távú egészségre.
Provokatív konklúzió: Nincs univerzális diéta, csak helyes út! Egy az igazság:)
A carnivore gyors, intenzív és izgalmas.
A vegetáriánus fenntartható és azt gondolod, mert azt mondják neked, hogy hosszabb távon egészségesebb.
Az igazán okos döntés: hallgasd a tested, és ne a szénhidráttal túltolt agyadra, és válassz.
Olyanokra hallgass, akik így élnek vagy éltek, mert sajnos, akik csak elméletet tanultak erről bizony félre tudnak infórmálni, és megtévesztenek, és ezt ugye a 22 év mondatja velem.......így ki merem jelenteni, hogy ebben nem tud a tanult belgyógyászod vagy dietetikusod segíteni, csak is aki ezt tanulta, mint Carnivore vagy ezt az étkezést állandóan folytatja, mint én:)
👉Ezek után te melyik oldalon állsz? Húsimádó vagy növényevő?
Merj velem kísérletezni, segítek, hogy elsőre jól csináld, és valóban megtapasztald gyorsan a külöbséget, hogy meghozhassd a te döntésed a saját tested és életed érdekében!
Ingyenes webinárok havonta
Valódi kérdések, húsbavágó válaszok – tabuk nélkül, női testre hangolva.

Elég a diétás szüttyögésből!
Ha végre egy olyan életmódról olvasnál, ami működik nőként, anyaként, húsimádóként – akkor iratkozz fel.
Kapsz recepteket, tippeket és olyan infókat, amiket máshol nem mondanak ki.
Ahol találkozhatsz velem!
Ha kérdésed van, vagy további információra van szükséged, üzenj nekem!
Találkozzunk a kedvenc média oldaladon is:
Instagram: @anisbeautyfit
Tik Tok: @anikorrenner
Facebook: Ani's Beautyfit
Foglalj időpontot