Miért borul ki az orvosod, ha azt mondod: „Csak húst, tojást és egy kis halat eszem?\"

Amikor az orvosodnak elmondod, hogy húsevő étrenden vagy… 🙃

Szinte látom magam előtt a jelenetet:


a pupilla kitágul, az arc kipirosodik, felszökik a vérnyomás, és jön az első mondat:


„Ez így nagyon veszélyes, ezt azonnal fejezd be!”

Ismerős?

Ebben a cikkben arról fogok írni:

  • miért reagál így a legtöbb orvos a carnivore (húsevő) / nagyon alacsony szénhidrátos étrendre,

  • mit mond erről Dr. Ken Berry az egyik YouTube-videójában,

  • és hogyan látom én, mint Anikó Renner coach, orvosi asszisztens, háromgyerekes anyuka és ügyfelekkel dolgozó szakember a saját és az ügyfeleim tapasztalatain keresztül.

Fontos: ez a cikk nem orvosi tanács, nem helyettesít személyes konzultációt. A célom, hogy érthetően, őszintén és józan paraszti ésszel beszéljünk olyan dolgokról, amikről amúgy sokszor csak félve merünk.

Miért borul ki az orvosod, ha azt mondod: „Csak húst, tojást és egy kis halat eszem?

Dr. Ken Berry egyik YouTube-videójában (a carnivore étrendről és az orvosok reakcióiról beszél) nagyon jól összefoglalja, milyen tipikus félelmek és hiedelmek futnak végig egy orvos fején, amikor meghallja, hogy valaki csak állati eredetű ételeket eszik.

Nagyjából ez a forgatókönyv:

  • „Vitaminhiányos leszel!”

  • „Skorbutot kapsz C-vitamin nélkül!”

  • „Rost nélkül tönkremegy a vastagbeled!”

  • „Felmegy a koleszterined, szívinfarktust kapsz!”

  • „Szénhidrát nélkül nem fog működni az agyad!”

  • „Tönkrevágod a veséd a sok fehérjével!”

  • „Növényi fitotápanyagok nélkül leépülsz!”

  • „Elrontod a bélflórádat!”

És közben ott ülsz, és azt érzed:


„De hát én életemben nem voltam ilyen jól…” 😅

Ismerem ezt a kettősséget – magamon és az ügyfeleimen keresztül is.


Sok olyan nővel dolgozom (főleg anyukákkal), akik:

  • évek óta fáradtak, puffadnak, fáj a fejük,

  • össze-vissza esznek, mert rohangálnak a gyerekek, munka, háztartás között,

  • sokszor „egészségesnek” hitt ételeket esznek (gyümölcsjoghurt, müzli, „light” termékek, teljes kiőrlésű péksüti),

  • és közben az inzulinjuk, a hormonjaik és az idegrendszerük teljesen túlterhelődik.

Amikor velük elindítok egy cukormentes, alacsony szénhidrátos, állati fehérjére és zsírokra épülő étrendet (van, aki egészen közel kerül a karnivórhoz), gyakran ez történik:

  • lemegy a gyulladás,

  • szebb lesz a bőr,

  • csökken a puffadás,

  • újra van energiájuk játszani a gyerekkel,

  • és sokuknál javulnak a laborértékek is (inzulin, vércukor, triglicerid, HDL, májenzimek stb.).

  • Carnivore mellett pedig ezek villámgyorsan jönnek:)

és ilyenkor jön az orvosi kontroll, ahol sokszor megkapják ugyanazokat a mantrákat, amikről Dr. Berry is beszél.

Nézzük végig ezeket, józan ésszel, a videó üzeneteire és az én tapasztalataimra támaszkodva.

1. „Vitamin- és C-vitamin-hiányos leszel, ha nem eszel zöldséget-gyümölcsöt!”

A legtöbb orvos – teljesen őszintén – azt tanulta (nem táplálkozástudósoktól, hanem mainstream narratívából), hogy:

„A gyümölcsök és zöldségek a legtápanyagdúsabb ételek, a hús csak fehérje és zsír.”

Dr. Berry ezzel szemben kiemeli:
a friss hús és belsőségek tápanyagsűrűsége brutálisan magas.

Ha valaki:

  • friss húst eszik,

  • néha belsőséget (máj, szív, velő stb.),

akkor gyakorlatilag „élő multivitamint” fogyaszt.

Mit látok én a gyakorlatban?

Amikor egy nő úgy jön hozzám, hogy évek óta:

  • „színesen eszik”, rengeteg gyümölcs, smoothie, zabkása,

  • de közben hullik a haja, töredezik a körme, fáradt, fázós,

  • és vércukor-ingadozásai vannak,

és átállunk egy fehérjedúsabb, kevesebb szénhidrátos, több állati zsírt tartalmazó étrendre, sokszor:

  • stabilabb lesz az energiaszint,

  • jobb lesz a hangulata,

  • elmúlik a „délutáni összeomlás”,

  • és az ételhez való kényszeres viszony is enyhül.

Nem azt mondom, hogy mindenkinek karnivórnak kell lennie.


Azt mondom: nem csak zöldséggel-gyümölccsel lehet egészségesen élni, és nagyon sok nőnek kifejezetten jót tesz a több hús, tojás, hal, és a kevesebb cukor és keményítő.

2. „Rost nélkül tönkremegy a vastagbeled!”

A másik nagy mumus a rost.


A narratíva:

„Ha nem eszel rostot, székrekedésed lesz, vastagbélrákod lesz, beáll a bélrendszered.”

Dr. Berry rámutat, hogy:

  • a rost nem esszenciális tápanyag,

  • vannak emberek, akik évtizedek óta karnivórok, és nem omlottak össze,

  • sőt, sokuk jobban néz ki, fiatalabbnak tűnik, tele van energiával.

Mit látok én az ügyfeleknél?

Amikor kivesszük:

  • a péksütit,

  • a cukros „joghurtokat”,

  • a müzliket,

  • a magas cukortartalmú gyümölcslöttyöket,

és helyette:

  • húst, tojást, halat,

  • zsírosabb falatokat,

  • tiszta víz + elektrolitot,

kap a testük, a legtöbb nőnél a széklet nem rosszabb, hanem jobb lesz:

  • kevésbé fájdalmas,

  • kevésbé görcsös,

  • elmúlik a folyamatos puffadás napokon belül

Nem állítom, hogy senkinek nem jó a rost, de én magam nem fogyasztom, mert jobb mindenem nélküle –
de nem kell minden áron teletolni magunkat vele, ha közben a testünk jelez, hogy valami nagyon nem oké.

3. „Felmegy a koleszterined, szívinfarktust kapsz!”

Ez az, amire azonnal ráugrik a legtöbb orvos.


Dr. Berry kiemeli, hogy ha 100 embert magas zsírtartalmú karnivór étrendre teszünk:

  • egyharmadnál csökken a koleszterin,

  • egyharmadnál nem változik,

  • egyharmadnál emelkedik,

  • egy kis rész extrémen reagál (lean mass hyperresponder).

A koleszterin-kutatások nagy része gyógyszercégek által finanszírozott, akik koleszterincsökkentőket árulnak… ez minimum elgondolkodtató.

Mit látok én?

Nagyon sok olyan ügyfelem van, aki:

  • cukormentes, alacsony szénhidrátos, low carb

  • sok állati fehérjét és zsírt tartalmazó étrendre vált,

és:

  • csökkennek a trigliceridjei,

  • javul a HDL/LDL arány,

  • lemegy a hasi zsír,

  • rendeződik az inzulinrezisztencia,

  • javul a vércukor-görbéje.

Volt olyan anyuka, akinek az orvosa elsőre pánikolt a koleszterin-számai miatt, majd amikor átnézték a teljes labort:

  • CRP lejjebb,

  • triglicerid lejjebb,

  • HDL feljebb,

  • vércukor stabil,

akkor hirtelen nagyon csendes lett. 😄

Nem arról van szó, hogy a koleszterin soha, senkinél nem probléma.


Arról van szó, hogy nem lehet egyetlen szám alapján megítélni az egészségedet, és a kontekstus mindennél fontosabb.

4. „Szénhidrát nélkül lefagy az agyad!”

Ez az egyik leggyakoribb félelem:

„Agyunknak glükóz kell, ha nem eszel szénhidrátot, meghülyülsz.”

Dr. Berry rámutat: ha ez igaz lenne, akkor az több mint egymillió karnivór ember világszerte:

  • nem tudna dolgozni, gondolkodni, koncentrálni,

  • a sarokban ülne, ujját szopogatva.

Ehhez képest rengetegen számolnak be:

  • mentális tisztaságról,

  • stabil hangulatról,

  • eltűnő „agyköd”-ről.

Mit látok én?

Nagyon sok nő, akivel dolgozom, így jön hozzám:

  • „Reggel kávé-croissant, délben gyors tészta, délután valami édesség, este kifosztom a hűtőt.”

  • „Nem tudok koncentrálni.”

  • „Este ülök a gyerek leckéje fölött, de az agyam nem fogja fel.”

Amikor visszavesszük a szénhidrátot,
és helyette:

  • több fehérje,

  • több állati zsír,

  • egyenletesebb energiabevitel,

jön, akkor sokszor ezt hallom:

„Te, Anikó, mintha új agyat kaptam volna.”
„Nem zuhanok be délután 3-kor.”
„Jobban alszom, és reggel nem vagyok zombi.”

A tested képes zsírból és ketonból is energiát adni az agynak, nem csak szénhidrátból, mitöbb ez az alap állapotunk, mindenkinél ez az üzemmód sokkal stabilabb.

5. „A sok fehérje tönkreteszi a veséd!”

Ez egy klasszikus „orvosi legenda”:

„A túl sok állati fehérje káros a vesére.”

Dr. Berry szerint, ha ez igaz lenne, akkor a több mint egymillió karnivór közül már:

  • tömegek lennének dialízisen,

  • tömegesen látnánk veseelégtelenséget.

Ehhez képest egyre több beszámoló és tapasztalati adat van arról, hogy:

  • javuló vesefunkciót látunk akkor, ha valaki elhagyja a cukrot, finomított szénhidrátokat,

  • és normál, emberhez méltó mennyiségű állati fehérjét kezd enni.

Mit látok én?

Az ügyfeleim között vannak olyanok, akik:

  • inzulinrezisztenciával,

  • zsírmájjal,

  • metabolikus szindrómával érkeznek, és eddig „féltek a fehérjétől”.

Amikor:

  • beállítunk egy testtömeghez illesztett fehérjebevitelt,

  • lejjebb visszük a finomított ch-t,

  • kiveszünk minden „diétás-cukros-lájt” marhaságot,

a laborokon sokszor azt látjuk:

  • májenzimek csökkennek,

  • vércukor- és inzulinértékek javulnak,

  • vesefunkció nem romlik, sőt stabil marad.

Megint: nem azt mondom, hogy mindenkinek bármennyi fehérje jó.


Azt mondom: az állati fehérje démonizálása jóval több kárt okozott, mint hasznot.

6. „Növényi fitotápanyagok nélkül leépülsz!”

Fitotápanyagok, resveratrol, flavonoidok, „szuperfoodok”…
A növényi alapú szemlélet egyik kedvenc hívószavai.

Dr. Berry kiemeli:

  • egyik fitotápanyag sem „esszenciális”,

  • rengeteg növényi vegyület egyes embereknél gyulladást provokál,

  • ha ezek nélkül nem lehetne egészségesnek lenni,
    akkor a karnivór közösségben látnánk a masszív leépülést – de nem látjuk.

Mit látok én?

Nagyon sok nő:

  • zöld turmixokkal,

  • „superfood” porokkal,

  • magtejekkel,

  • „egészséges müzlikkel” próbálja megmenteni magát, közben:

  • tele van bőrproblémával,

  • puffadással,

  • autoimmun jellegű tünetekkel,

  • krónikus fáradtsággal.

És igen, van, akinek tényleg segít néhány célzott növényi hatóanyag.


De sokan jobban lesznek, amikor:

  • leveszünk a növényi terhelésből,

  • kiiktatunk bizonyos problémás növényeket (pl. glutén, túl sok mag, szója),

  • és többet esznek egyszerű, valódi, állati eredetű ételből.

7. „Elrontod a bélflórádat”

Ma a „mikrobiom” az új varázsszó.
Igen, fontos.


De Dr. Berry teljesen jogosan mondja:

A tudomány jelenleg a bélflóráról kb. a tudás 1%-ánál tart, aki azt állítja, hogy pontosan tudja, milyen étrend „optimalizálja a mikrobiomot”,
az vagy tájékozatlan, vagy egyszerűen pénzt akar keresni rajtad.

Mit látok én?

Amikor:

  • kivesszük az ultra-feldolgozott junk foodot,

  • kihagyjuk a cukrot, növényi olajakat,

  • és bejönnek a valódi ételek: hús, tojás, hal

nagyon sok nőnél:

  • csökken a hasfájás,

  • elmúlik a folyamatos puffadás,

  • normalizálódik a széklet.

Nem kell feltétlen „mikrobiom-specifikus étrendeket” játszani.


Már az is óriási lépés, ha nem szemetet eszünk. Mindig az a legfontosabb, hogy mit nem eszünk meg.

Hogyan beszélj az orvosoddal, ha alacsony szénhidráton / karnivór közelében vagy?

Ezt imádom Dr. Berry videójában:


az első tanácsa az, hogy:

„Ne mondd azt, hogy carnivore étrenden vagy.”

Nem kell mindenáron kiírni a homlokodra.


Amikor az orvos megkérdezi:

„Mit eszik mostanában?”

nyugodtan mondhatod ezt:

Teljes értékű, cukormentes, őseinkhez illeszkedő étrendet követek,
ami nem tartalmaz ultrafeldolgozott élelmiszereket.

Ez igaz, ha:

  • nem eszel cukrot, lisztet, junk foodot,

  • hús, tojás, hal, vaj, tepertő, tojássárgája vannak a tányérodon.

Az orvos ilyenkor megnyugszik.


Ezek a „jó szavak”:
teljes értékű, természetes, nem feldolgozott, cukormentes.

Ha rákérdez:

„Hogy működik ez az étrend?”

akkor mondhatod például:

  • „Jobban alszom.”

  • „Elmúltak a nassolási kényszerek.”

  • „Fogytam x kilót.”

  • „Jobbak lettek a laborjaim.”

Nem kell feltétlen címkézned az étrendedet.

Én is sokszor úgy fogalmazok az ügyfeleimnek:


„cukormentes, inzulinbarát, teljes értékű étrend”


és mindenkinek máshol van az a szint, ahol jól érzi magát:

  • valaki ketós,

  • valaki ketovore,

  • valaki szinte teljesen 100% Carnivore

  • valakinek csak az is óriási, ha kiveszi a cukrot és a fehér lisztet.

Az én (Anikó) személyes üzenetem anyukáknak, nőknek

Én nem „carnivore guruként” ülök itt.

Én nőként, anyaként, coachként vagyok jelen.

Amit látok:

  • A nők többségének nem még több saláta kell, hanem kevesebb cukor, kevesebb stressz és több valódi étel.

  • A legtöbb anyuka nem azért fáradt, mert „idősödik”, hanem mert egész nap vércukor-hullámvasúton ül.

  • Az állati fehérje és zsírok démonizálása nagyon sok nőt táplálkozási hiányba és állandó sóvárgásba taszított.

Ha te úgy érzed, hogy:

  • a „hagyományos egészséges étrend” (sok gyümölcs, kevés zsír, sok teljes kiőrlés, napi 5x evés)
    nem tesz jót,

  • fáradt vagy, ingerlékeny, este szétcsúszol,

  • és azt érzed, valami nagyon nem stimmel,

akkor engedd meg magadnak, hogy elgondolkodj egy másik megközelítésen:

  • kevesebb szénhidrát, kevesebb cukor,

  • több fehérje, több zsír,

  • akár egy húsközpontú étrend – a saját tested jelzései alapján.

és ha orvoshoz mész, gondolj Dr. Berry tanácsára:

Nem kell beleállni vitába és harcba.


Mondhatod nyugodtan: „Teljes értékű, cukormentes, ultrafeldolgozott ételektől mentes étrendet eszem.”

és közben figyeld a testedet, a közérzetedet, a laborodat.

Mi a lényeg?

  • Az orvosod nem gonosz, csak sokszor táplálkozásból képzetlen.

  • A carnivore / nagyon alacsony szénhidrátos étrend nem őrültség, hanem sokaknál egy gyógyító fázis.

  • A tested valós jelzései fontosabbak, mint a félelemkeltő mondatok.

  • Nem mindenkinek kell carnivorenak lennie, de mindenkinek joga van kipróbálni, mi tesz neki igazán jót.

Ha szeretnéd, szívesen segítek neked:

  • kitalálni, milyen szintű szénhidrátcsökkentés fér bele az életedbe,

  • hogyan tedd családbaráttá az étrendet (gyerekek mellett is),

  • hogyan vágj bele úgy, hogy ne a szenvedésről szóljon, hanem a felszabadulásról.

Végül ha megnéznéd az említett videót:
Dr. Ken Berry carnivore + doctor – nagyon őszinte, nyers, de józan hang.

Itt találod a videót ismerkedj a témával és más emberek hozzáállásával:)

Ingyenes webinárok havonta

Valódi kérdések, húsbavágó válaszok – tabuk nélkül, női testre hangolva.

Elég a diétás szüttyögésből!


Ha végre egy olyan életmódról olvasnál, ami működik nőként, anyaként, húsimádóként – akkor iratkozz fel.

Kapsz recepteket, tippeket és olyan infókat, amiket máshol nem mondanak ki.


Ahol találkozhatsz velem!

Ha kérdésed van, vagy további információra van szükséged, üzenj nekem!

Találkozzunk a kedvenc média oldaladon is:

Foglalj időpontot